Sunt tânăr și îmi doresc o casă a mea – cum procedăm?

achizitie locuinta

Planuri. Nu există lucruri pe care le putem obține sau țeluri pe care să le putem atinge fără să avem la bază un plan bine organizat și pus la punct până în cel mai mic detaliu. Începând de la planificarea carierei, până la banalele cumpărături din weekend, totul se derulează după o serie de decizii luate în funcție de circumstanțe și nevoi.

Text: Olivia Vereha

Un plan destul de important de pus la punct este achiziționarea unei locuințe. După ce ajungi pe băncile facultății, unul dintre principalele scopuri este să își faci un rost în viață. Dar  va trebui să reușești ca din veniturile pe care le ai, să pui suficient deoparte cât să îți poți cumpăra o casă a ta și să devii tu stâlpul de rezistență al familiei, după ce părinții tăi au avut grijă de tine.

În economia actuală este din ce în ce mai dificil să îndraznim să visăm la căsuța noastră ideală și la faptul că ne-am putea permite din propriul salariu să economisim suficient și constant pentru a duce un asemenea plan la bun sfârșit. Chiar dacă prețul locuințelor a mai scăzut, și condițiile financiare ale întregii piețe s-au înăsprit, iar procesul nu este cu nimic mai ușor decât era înainte.

Însă, este un plan realizabil și pentru oamenii care au probleme de administrare a veniturilor lunare și au nevoie de un terț pentru a-i ajuta să economisească lunar. S-au dezvoltat soluții eficiente și de viitor pentru domeniul locativ și care vin în sprijinul nostru. De exemplu, băncile pentru locuințe oferă contracte de economisire-creditare care presupun o perioadă de economisire de 3-5 ani, timp în care pe lângă suma depusă lunar se adună și dobânda și prima de la stat de 25% din economiile anuale (care se acordă anual până în limita de 250 de euro/an). Depozitul astfel constituit poate fi utilizat, împreună  cu un credit locativ pentru achiziția unei locuințe.

Practic, pe lângă depozitele noastre lunare din veniturile proprii, beneficiem și de ajutorul statului  și al băncii pentru a putea strânge într-o perioadă de aproximativ 5 ani suma necesară unui avans, ne putem muta în locuința noastră nouă, totul cu ajutorul unui singur produs bancar, mult mai ușor de administrat ulterior.

De exemplu, dacă  economisești lunar 375 lei, acumulezi echivalentul în lei a 1.000 euro pe an. În cinci ani vei avea echivalentul în lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de la stat, la care se adaugă dobânda băncii, capitalizată timp de 5 ani.

Apoi poţi solicita un credit locativ în lei cu cea mai mică dobânda de pe piață, de 4,5%.

Contractul de economisire-creditare te ajută să strângi bani lună de lună, an de an, atât cât poți, fără un efort prea mare. Altfel spus, te ajută să fii chibzuit și să-ți realizezi mai ușor planurile: să cumperi un apartament, să construiești o casă sau să-ți pui o centrală termică.

Pentru ca prin planificare și economisire poți realiza lucruri mari cu pași mărunți.

1 Comment

  • Răspunde septembrie 20, 2013

    Bulzan Claudia

    Un articol util si interesant.

Leave a Reply