Cămin minimalist cu accente calde

Camin minimalist cu accente calde

Materiale şi culori naturale, finisaje rustice combinate cu suprafeţe netede şi lucioase, spaţii aerisite mobilate funcţional, iată care a fost conceptul de amenajare propus de designerii Pianoterra unui cuplu tânăr mutat în casă nouă.

Text: Oana Voicu / Foto: Robert David

camin-minimalist-cu-accente-calde-1

Picture 1 of 16

Situată în complexul rezidenţial Green City, aflat în zona metropolitană a Bucureştiului, la o distanţă de doar 9 kilometri de sudul Capitalei, acest cămin minimalist  inaugurat reprezintă pentru proprietarii săi, Dana şi Lucian, un vis împlinit. Plecaţi dintr-un apartament de bloc mic, din Militari, ei au căutat mai mult timp altul mai spaţios, în aceeaşi zonă, în care să se mute, dar, pentru că preţurile cerute erau prea mari, au acceptat să vadă şi o locuinţă situată în afara oraşului. Şi, aşa cum ne-au mărturisit, au ştiut din clipa în care au văzut-o că aceea va fi căminul lor. “Ne-au plăcut mult compartimentarea, dimensiunile spaţiilor şi faptul că aveam o curte mică. A contat mult şi preţul, considerabil mai mic decât cel al imobilelor din oraş.”

În momentul achiziţionării (în august, anul trecut), casa era ridicată la roşu, urmând ca finisajele să fie realizate de acelaşi constructor. Au optat pentru finisaje standard, iar casa le-a fost predată la cheie în decembrie 2011. Ulterior, pentru că niciunul dintre cei doi soţi nu avea cunoştinţe sau înclinaţii spre domeniul amenajărilor interioare, au preferat să apeleze la persoane specializate. I-au ales pe designerii de la Pianoterra, după ce au văzut locuinţa unor prieteni amenajată de aceştia.

Arhitectului Gabriel Ciobanu i-a revenit sarcina de consilier, el ocupându-se îndeaproape de acest proiect. Mai întâi, pentru a afla ce le place şi ce stil îi caracterizează, Gabriel le-a arătat la calculator mai multe imagini cu amenajări diferite, astfel dându-şi seama că beneficiarii preferă decorurile minimaliste, însă nu cele austere, ci simple şi cozy.

Modalitatea de lucru propusă de designeri a fost una simplă şi avantajoasă din punctul de vedere al economiei de timp. Aceştia nu au lucrat cu proiecte 3D, ci au realizat un dosar cu planşe ce cuprindeau două-trei variante de finisaje şi obiecte adecvate pentru fiecare cameră. Planşele conţineau imagini cu obiectele, cu preţurile lor şi cu magazinele de unde puteau fi cumpărate. Sarcina alegerii şi achiziţionării acestora le-a revenit astfel proprietarilor care, în funcţie de buget şi de preferinţe, puteau opta pentru oricare dintre combinaţiile propuse, căci toate variantele se potriveau între ele.

În acest fel, designerul nu a trebuit să meargă cu clienţii prin magazine, economisind foarte mult timp.

Foarte entuziaşti şi dornici să-şi vadă casa cât mai curând amenajată, Dana şi Lucian s-au mişcat neaşteptat de repede, după părerea arhitectului, şi au cumpărat în doar câteva săptămâni toate cele necesare amenajării.

Destul de spaţios, cu o suprafaţă totală de 130 de metri pătraţi şi o amprentă la sol de 80 de metri pătraţi, imobilul dispune de două niveluri – parter şi etaj – şi nu a necesitat modificări sau lucrări de recompartimentare interioară. Singurele propuneri ale arhitectului au vizat mascarea grinzilor de pe tavan în spatele unui plafon fals, cu decupaje deasupra zonelor de interes (locul de luat masa şi cel de discuţie. De asemenea, la sugestia lui Gabriel, designul scării a fost complet schimbat. Astfel el a înlocuit vechile finisaje cu trepte din lemn de stejar, iar balustrada, cu panouri transparente din sticlă.

Cromatic, s-a preferat ca fiecare cameră să fie individualizată printr-o amprentă de culoare: în zona de zi predomină tonurile neutre de gri, dormitorul matrimonial se identifică prin nuanţe de bej-auriu, iar dormitorul de oaspeţi se distinge printr-un perete decorativ de culoare turcoaz.

Mobilierul cu design simplu, aproape liniar, a fost realizat fie pe comandă, acolo unde spaţiul a necesitat, fie a fost achiziţionat de-a gata de la diverse magazine.

 

2 Comments

  • Răspunde septembrie 22, 2013

    lulu

    Buna ziua! Imi pare rau ca v-am descoperit atit de tarziu online!

  • Răspunde septembrie 23, 2013

    Daniela Dursina

    Super!!!! Idei pe care le voi folosi la amenajarea casei mele.

Leave a Reply