Motive tradiționale

Prezenţa motivelor tradiţionale în amenajările interioare este o consecinţă a ultimelor tendinţe, de reîntoarcere către valorile primordiale. Atenţia îndreptată către tradiţie şi preluarea elementelor decorative de inspiraţie populară reprezintă deja o temă des întâlnită în amenajările interioare, în modă şi în designul de obiect.

Styling şi text: Alina Turdean; Documentare: Oana Voicu; Foto: Robert David, Locație: Dizainăr

Definitorie pentru tradiţionalul românesc este ceramica. Varianta modern-minimalistă propusă de designerul Mădălina Teller pentru vase şi pahare preia geometria precisă, în albastru de cobalt, specifică mănăstirilor din nordul Moldovei, dar şi roşul baticurilor ţărăneşti, într-o combinaţie delicată şi serioasă. Obiectele pur decorative, de tipul clopotelor din ceramică realizate de Cristina Ciobanu, împrumută prin cromatică şi prin detaliile croşetate din elementele noastre tradiţionale.

Pe lângă obiectele decorative şi funcţionale din ceramică, lemnul este un material primordial definitoriu al tradiţionalului românesc. Aici este reprezentat prin cele două modele de taburet de la Silva Artis şi prin ceasul din placaj „Florica în horă”, semnat de cei de la Cai verzi pe pereţi, care echilibrează compoziţia prin contrastele vesele ale motivului floral tradiţional.

În materie de textile, am amestecat brâie şi cergi din lână cu piese unicat, de tipul jucăriei decorative pictată de ilustratoarea Mădălina Andronic. În ceea ce priveşte corpurile de iluminat, acestea îmbină noile tehnologii cu vechile motive specifice. Lampa de podea cu motiv traforat specific zonei Ilfov, realizată din metal vopsit în alb, aduce lumina prin dantelăria traforului, proiectând umbre discrete şi integrându-se în ambianţă fără a face notă discordantă, în ciuda siluetei supradimensionate.

Autentic vs. reinterpretat

Tradiţionalul este acum cea mai apropiată formă de manifestare a legăturii noastre cu trecutul, cu amintirile din copilărie, cu vremurile când lucrurile erau făcute trainic şi când „ingredientele” vieţii de zi cu zi erau în strânsă armonie cu natura. De aceea, toate referirile la tradiţie sunt strâns legate de materiale şi texturi naturale, prelucrate prin mijloace clasice şi cu accent pe meşteşug. Lemnul rămâne principalul element ce ne duce cu gândul la tradiţie. Tabureţii specifici stânelor din zona Olteniei au picioarele ajustabile, în funcţie de utilizarea lor. Cergile tradiţionale ce împodobeau pereţii caselor bătrâneşti, ştergarele brodate sau scoarţele de perete cu diverse motive sunt re-editate în plastic. Brâul Basarabean din piese de lego de la Creative Brick este o variantă modernă, ce înglobează tradiţia prin elemente constructive jucăuşe şi actuale, regăsindu-se în ambiente moderne, în care nu ţi-ai putea imagina astfel de reprezentări clasic-tradiţionale.

Produsele sunt disponibile în magazinul-concept Dizainăr

Be first to comment